Service

Dagligvaruhandel och drivmedel

Arholma har service som är öppen året runt. Affären Arholma Handel säljer livsmedel och är apoteks- och systembolagsombud. Butiken erbjuder även cykeluthyrning och har ett mindre utrymme för bibliotekslån och försäljning av begagnade böcker. Arholma Handel ligger vid ångbåtsbryggan och drivs av Arholma Ekonomiska Förening. Arholma Handel säljer även drivmedel såsom bensin och diesel samt gasol.

Krog och restaurang

På Arholma finns möjlighet att gå ut och äta under sommartid. Arholma Dansbanas restaurang som ligger uppe på berget ovanför Arholma bryggas hamn där Waxholmsbåtarna lägger till har anor sedan 1940-talet. Restaurangen har öppet under sommartid. Då sker även en rad livespelningar på dansbanan och möjlighet finns att abonnera eller boka Arholma Dansbana för evenemang, bland annat bröllop Restaurangen har plats för 120 sittande matgäster och har egen brygga med plats för ca 10 båtar.

På öns norra sida, omkring 1 km från Arholma brygga ligger även skärgårdskrogen på Arholma Nord. Här serveras lunch, middag och frukostbuffé samt att det finns ett närliggande fik. Arholma Nord har öppet under sommartid och är även öppet för bokning samt under vissa helger vår och höst. Restaurangen har två lokaler, den stora tar 79 personer och den mindre tar 49 personer. Båda är bokningsbara för evenemang.

Sjukvård

I Norrtälje liksom i övriga länet bedrivs husläkarverksamheten enligt LOV och skärgårdsbor har möjlighet att lista sig på vilken husläkarmottagning de vill. I uppdraget ingår hembesök.

I kommunen finns även kundvalet som omfattar hemtjänst, hemrehabilitering samt basal hemsjukvård. Uppdraget är att ombesörja samtliga dessa tre insatser i hemmet utifrån biståndsbeslut (hemtjänst) och bedömning om hemsjukvård/rehabinsatser utifrån bedömning av husläkare patienten är listad hos. Det gäller hela Norrtälje, det vill säga även skärgårdsöarna i kommunen. Det finns inget avtal om läkarbåt, vårdgivare använder befintliga förbindelser.

Övernattningsmöjligheter

På Arholma finns tre större anläggningar för övernattning, Bull-August gård, Österhamns bed & breakfast och Arholma Nord.

Bull-August gård ligger centralt på ön och har öppet året runt. Under sommartid finns samtliga rum och byggnader tillgängliga för bokning och under vintertid finns möjlighet att boka huvudbyggnaden. Bull-August gård består av tre byggnader. Huvudbyggnaden, Gårdslängan och Bagarstugan. I huvudbyggnaden finns fem rum, i Gårdslängan finns sju rum och i Bagarstugan finns ett rum, totalt 33 bäddar. Gemensamma utrymmen för dusch/WC/tvätt finns även.

Österhamns bed & breakfast, annexet till tidigare Österhamns pensionat, är beläget i den gamla byn på Arholma och har öppet året runt. På Österhamns finns fyra dubbelrum med WC och dusch i korridoren, totalt 8 bäddar. På övervåningen ligger ett stort sällskapsrum och på entréplanet finns kök och en matsal som har plats för femtio personer.

Arholma Nord som ligger på öns nordvästligaste del erbjuder boende under sommartid. Här finns flera olika stugor att hyra. Totalt finns 60 bäddar uppdelade på sex stugor i olika storlekar. Möjlighet finns även att placera ut extrasängar i en del av stugorna. Via Arholma Nord går det också att boka paketresor med aktiviteter.

Utöver dessa möjligheter finns möjlighet att boka boende i mindre privata stugor samt möjlighet att tälta. Anordnad tältplats finns vid Ahlmansviken och för den som vill komma med privat tält råder allemansrätten.