Förbindelser och transport

Avstånd och tid

Att färdas från Gräskö via replipunkten Furusund till närmaste huvudort (ort med bank med full service, postkontor, systembolag klädbutiker mm) tar cirka 52 minuter med privat färdsätt och cirka 73 minuter med kollektivtrafiken. På samma restid kommer du cirka 11 mil (110 km) på land om du kör i 90 km/h. Det går även att färdas från Gräskö via Östernäs med privat färdsätt till närmaste huvudort på cirka 30–35 minuter.

Bryggor

På Gräskö finns en trafikerad brygga på norra sidan, Gräskö brygga. Bryggan trafikeras av Waxholmsbolagets båtar året om. År 2017 var antalet påstigande med Waxholmsbolagets båtar 4 467 personer. Antalet avstigande samma år var 4 182 personer. Under sommartid trafikeras Gräskö även regelbundet på sträckan Stockholm-Gräskö. Efter slutet av augusti till Allhelgonahelgen och från mitten av april till mitten av juni trafikeras sträckan på helger. Lilla Gräskö trafikeras av Waxholmsbolagets ena passbåt, Skraken. Däremot inte av den andra passbåten, Viggen, vilket betyder att trafik saknas fredag från lunch – söndag.

Under hela året finns möjlighet att åka tur och retur med Waxholmsbolaget till Östernäs. Denna möjlighet är smidig för resenärer som har egen bil. Resenärer som inte har egen bil behöver åka till Furusund för bussförbindelser. Folkbokförda på Gräskö har förtur till båtplats i Östernäs. I Gräskö skärgård saknas både gästbryggor och gästplatser.

Bredband

Gräskö fick stöd av landsbygdsprogrammet 2013 att bygga fiber på hela ön och idag har nästintill samtliga fastigheter fiber och en stabil uppkoppling via bredband.

Under 2017 genomförde Länsstyrelsen en mätning av mobiltäckningen i området, tack vare hjälp av fastighetsföreningen. Gräsköborna gjorde egna mätningar med Länsstyrelsens utrustning på plats. Mätningarna visar att 4G-täckningen är märkbart begränsad, särskilt på södra delen av Gräskö. Anledningen är avsaknad av lokal mobilmast på ön och att avståndet till närliggande master på Rådmansö eller norra Blidö är långt.

  • Röd färg – stark dämpning (< -114 dB)
  • Ljusgul färg – Märkbar dämpning (< -105 dB)
  • Ljusgrön färg – Svag dämpning (< -95 dB)
  • Mörkare grön färg – Mycket svag dämpning (> -95 dB)
  • Mörkgrå färg – Ingen signal

 

Post och paket

Posten kommer till Ångbåtsbryggan måndag-fredag och sorteras in i postfack. Där finns också en brevlåda för utgående post på ön. En privatperson på ön är Gräskös postombud. Paket med Post Nord kommer till Gräskö och paket från övriga leverantörer hämtas på fastlandet.

Godstransporter

Det finns flera aktörer för frakt och godstransporter i området. Gräskö Sjötransport AB och Björns Sjöservice kör persontransporter. Waxholmsbolaget och Gräskö Arkipelagservice AB kör större transporter av varor. I området kring Gräskö skärgård finns även ytterligare aktörer.

Lokala transporter

Flakmopeder, fyrhjulingar och andra motorfordon används enbart för nyttotrafik, till exempel för byggnadsarbeten och transporter enligt en frivillig överenskommelse mellan fastighetsägarna på ön. Persontransport av personer med normal rörlighet räknas vanligen inte till nyttotrafik. Gräskös har en allmän väg som lyder under vägtrafikordningen. Övriga vägar på ön är enskilda. Trafikverket ansvarar för den allmänna vägen på ön, genom dess underentreprenör Svevia.

På Gräskö finns ett sjötaxibolag, Gräskö Sjötransport AB. Även i området kring Gräskö finns flera olika sjötaxibolag som utför persontransporter året om med båt och svävare.