Förbindelser och transport

 

Avstånd och tid

Att färdas från Ingmarsö till närmaste huvudort (ort med bak med full service, postkontor, systembolag klädbutiker mm) tar cirka 95 minuter med privat färdsätt och cirka 115 minuter med kollektivtrafiken. På samma restid kommer du cirka 14 mil (142 km) på land om du kör i 90 km/h.

Bryggor

Det finns tre bryggor, Ingmarsö Södra, Ingmarsö Norra och ångbåtsbryggan på Brottö. Underhåll och tillsyn av bryggorna sköts av Ingmarsö Vägförening.

Både Waxholmsbåtar och Cinderellabåtar trafikerar ön och det går reguljära skärgårdsbåtar varje dag året runt. År 2016 var antal påstigande med Waxholmsbolagets båtar 18 851 personer. Antalet avstigande samma år var 18 201 personer. Utöver Waxholmsbolagets bryggor finns det många mindre gästbryggor men fler bryggor behövs för att kunna ta emot besökare och markbrist för ytterligare bryggor behöver lösas i framtiden.

Bredband

Ingmarsö var en av de första skärgårdsöarna att få bredband via fiber genom Landsbygdsprogrammet 2010-2014. Utbyggnaden genomfördes sedan Österåker stadsnät tog över projektet från det lokala byalaget. Enligt PTS kartläggning 2015 har 4 av 5 hushåll och företag på ön tillgång till bredband via fiber.

Godstransporter

Många transporter sker sjövägen och transporter av gods sker med flera entreprenörer. Flera ton lastas i Åsättra per vecka varav mycket går till Ingmarsö. Godsleveranser till företag och privatpersoner sker med PostNord, Bring, DHL och Schenker. Olika regler för leverans gäller beroende på om beställaren är ett företag eller en privatperson.

Att en del transportföretag endast levererar till utlämningsställen med väg är ett problem. Varorna kan då hamna väldigt långt bort till exempel i Norrtälje eller Åkersberga. Därför önskar många boende att det ska komma krav på att samtliga transportföretag ska leverera med båt till öar i skärgården.

Lokala transporter

Till det mesta på Ingmarsö är det gångavstånd och grusvägarna fungerar väl året runt med både lättare och tyngre fordon samt för att promenera och cykla. Ett vanligt sätt att färdas på ön är via flakmoppe.  Det finns runt 50-60 stycken flakmoppar på ön. Underhåll av vägarna sköts av Ingmarsö Vägförening.

Ingmarsö Sjötjänst AB erbjuder taxibåt och har båtar som tar både mindre grupper (13-25 passagerare) och större grupper (upp till 150 passagerare). Ingmarsö Sjötjänst har även en båt för mindre godstransporter. I området kring Ingmarsö finns det också flera andra sjötaxibolag som utför persontransporter året om med båt och svävare.