Förbindelser och transport

 

Avstånd och tid

Att färdas till Möja från Gustavsberg tar cirka 120 minuter med privat färdsätt (bil + båt), med kollektivtrafiken tar det ungefär 135 minuter. På samma restid kommer du cirka 18 mil på land om du kör i 90 km/h, samma avstånd skulle göra att Möja ligger på finskt territorialvatten och i höjd med Helsingfors.    

Bryggor

Det finns sex bryggor som Waxholmsbolaget trafikerer på Möja, vilka är Dragedet, Långvik, Ramsmora, Löka, Berg och Möjaström. Antal påstigande 2016 var 29 381 passagerare och avstigande uppgick till cirka 28 716 personer. Utöver Waxholmsbolagets bryggor finns det flera mindre gästbryggor men fler bryggor behövs för att kunna ta emot besökare.

Bredband

En första utbyggnadsetapp av bredband som är stödfinansierad via landsbygdaprogrammet är klar på Möja. I dagsläget finns det cirka 400 anslutningar totalt i hela Möjaskärgården. En ny etapp är påbörjad för att avsluta utbyggnaden i Möjaskärgården, stöd från landsbygdsprogrammet är sökt även för denna etapp. Arbetet drivs av Möjaskärgårdens Bredband Ekonomisk Förening.  

Godstransporter

Godsleveranser till företag och privatpersoner sker med bland annat PostNord, DHL, Schenker och Bring. Olika regler gäller beroende på om beställaren är ett företag eller en privatperson. Boende på norra Möja har problem med att privata DHL-leveranser skickas till ett uthämtningsställe på Ljusterö torg, med andra ord en annan ö i en annan kommun. Varustransporter sker med Medicarrier som är upphandlade av Waxholmsbolaget. Varför privata paket inte följer samma logistik som företagspaket är något som bör utredas för att förbättra postgången.

Lokala transporter

Möja har en länsväg som underhålls av lokala resurser. På ön finns cirka 25 bilar, en stor buss och en liten buss. Flakmoppar har varit populära men börjar nu ersättas av 4-hjulingar som är cirka 50 stycken idag. Många cyklar och det finns flera cykeluthyrningar på Möja.

I Möjaskärgården finns det fyra lastfärjor, 5-10 taxibåtar som kan ta upp till 100 passagerare och fritidsbåtarna uppgår till hundratals.