Service

Åretruntservicen på Ornö är begränsad. Bibliotek och drivmedelsstation finns året runt men i övrigt är servicenivån låg. Hela året saknas det livsmedelsbutik och postombud på ön. På sommaren finns ett par sommaröppna mindre butiker, krog, café och turistinformation. Även närliggande öarna har till största del service som är tillgänglig under sommartid.

Mycket av den service som finns på Ornö är samlad i Kyrkviken. Ornö Bygdegård som drivs av Ornö Bygdegårdsförening ligger här och möjliggör och står för en stor del av servicen på ön. I Bygdegården finns flera servicefunktioner samt att det sker många möten och anordnas olika arrangemang i byggnaden. Bygdegården är en av dem första så kallade ”servicebygdegårdarna” i Sverige, enligt Bygdegårdarnas riksförbund.

Dagligvaruhandel och drivmedel

Mack och sjöräddningsstation finns invid vattnet i Kyrkviken. Närmaste mackar runt Ornö finns norrut på Kymmendö och söderut på Utö.

Maken på Ornö har öppet året runt, alla dagar i veckan utom måndagar. Här finns drivmedel, både bensin och diesel, i kontoautomat 24 timmar om dygnet. Under öppettiderna finns även kiosk med mini-livs, båtvårdsprodukter och bilkem samt receptfria läkemedel.

Större dagligvaruhandel saknas också på ön. I Brevik finns Servicebutiken, en fastighet som är öronmärkt att vara livsmedelsbutik. Servicebutiken har varit stängd sedan 2001 men är nu under återuppbyggnad.

I Kyrkviken finns en mindre butik med tillhörande brödbutik. I butiken är utbudet begränsat men det går att handla en del matvaror, som frukt, grönsaker, mejeri, glass, godis och dagstidningar. Butiken är även ombud för Systembolaget och erbjuder färsk och rökt fisk genom Björköfiskaren Anders Jansson på lördagar. Butiken har endast öppet under sommarmånaderna, mellan mitten på augusti till början av juni är butiken stängd.

I Kyrkviken, bredvid Sjöräddningen, ligger även Brödboden som erbjuder färskt bröd och är öppen på sommaren och under en del helger vår och höst.

För den som vill ha ett större utbud av dagligvaror finns alternativet att beställa via MatHem, Sveriges största matbutik online. Leverans till Ornö sker varje vecka under sommarhalvåret och varannan vecka under vinterhalvåret.

Krog och restaurang

Ornö krog ligger i Kyrkviken och är öppen dagligen under sommarmånaderna samt helger i maj och september. Matsalen har kapacitet för 90 gäster och festlokalen tar upp till 120 personer inomhus samt att det finns 45 utomhusplatser. Ornö krog är även öppet under lågsäsong, september – maj för ”Fredagsmys” alla fredagar. Ornö krog tillagar även maten till skolbarnen på ön.

I anslutning till Ornö krog, intill Kyrkvikens strand, ligger Gittans Grill och Café som har öppet dagligen under sommarmånaderna. Här serveras lite enklare rätter som hamburgare, korv, pajer och wraps.

En liten butik med café som erbjuder en del livsmedel finns också i anslutning till Ornö Båtvarv, i Brunnsviken, som driver butiken. Butiken är öppen under sommartid så länge det finns kunder.

Sjukvård

Inom Haninge primärvård finns Dalarö vårdcentral. På Ornö finns endast hemsjukvård. För akuta behov har Stockholms läns landsting en ambulanshelikopter i drift årets alla dagar, dygnet runt. Helikoptern är alltid bemannad med sjuksköterska, ambulanssjukvårdare och pilot. Vid behov finns även läkare på helikoptern.

Övernattningsmöjligheter

Det finns flera möjligheter till övernattning på Ornö. Möjlighet finns att ta in på Bed and Breakfast, hyra stuga, övernatta i egen båt och tälta.

För den som önskar hyra stuga finns flera alternativ. Ornö Båtvarv i Brunnsviken har sex personliga små stugor, fyra stugor med två bäddar och två stugor med tre bäddar i familjesäng. I stugorna finns kylskåp, micro, minikök, rinnande kallt vatten och utrustning för självhushåll. Gäster har tillgång till wc, dusch, tvättmaskin och tumlare i separat byggnad samt att det finns en grillplats i anslutning till stugorna. Det går också att hyra tältplats, plats för husvagn och plats för husbil samt att det finns cyklar och kajaker för uthyrning via Ornö Båtvarv.

Via Aspbackens stuguthyrning finns det också möjlighet att hyra enkla stugor med rinnande vatten, kyl/frys, separat bod med wc och dusch. Stuguthyrningen är öppen 1 april – 30 september och stugorna ligger med gångavstånd 1km söder ut om Kyrkviken. Gittans Grill och Café erbjuder också övernattning i enkla stugor, i Kyrkviken. Utöver de mer etablerade stuguthyrningsställen finns också många privata stugor att hyra, vilka går att söka på nätet.

För den som önskar bo på vandrarhem finns möjlighet till det i Klockargården. Vandrarhemmet är dock stängt för tillfället då ombyggnation av skolan pågår.

Till sommaren 2017 invigs ett litet hotell med Bed and Breakfast i Brunnsviken. Där kommer det både att finnas rum med fullservice och lägenheter för självhushåll att hyra samt servering.

I gästhamnen i Kyrkviken och vid Ornö Båtvarv i Brunnsviken går det att bo över i egen båt, båda gästhamnarna erbjuder 20 gästplatser vardera.

Det finns ingen anordnad tältplats på ön men för den som vill komma med privat tält råder allemansrätten. Offentliga utedass finns vid Ornö Kyrka brygga.

Goda övernattningsmöjligheter finns också på närliggande ön Fjärdlång som har vandrarhem, stuguthyrning, tältcamping och lägerskolor.