Förbindelser och transport

 

Avstånd och tid

Att färdas från Utö till närmaste huvudort (ort med bank med full service, postkontor, systembolag klädbutiker mm) tar cirka 86 minuter med privat färdsätt och cirka 110 minuter med kollektivtrafiken. På samma restid kommer du cirka 8,6 mil (86 km) på land om du kör i 90 km/h.

Bryggor

På Utö finns tre trafikerade bryggor, Spränga, Näsudden och Gruvbryggan. Bryggorna trafikeras av Waxholmsbolagets båtar året om. År 2016 var antalet påstigande med Waxholmsbolagets båtar 77 092 personer. Antalet avstigande samma år var 80 684 personer.

Även Ålö som är hopväxt med Utö har en brygga, Ålö brygga. År 2016 var antalet påstigande på bryggan 3 732 personer och antalet avstigande 4 122 personer. Med Ålö brygga medräknad blir antalet påstigande totalt 80 824 personer och antalet avstigande totalt 84 806 personer. Utöver de större bryggorna finns även privata bryggor på ön.

På Utö finns en stor gästhamn med plats för ca 250 båtar. Gästhamnen ligger i anslutning till Gruvbryggan där de reguljära färjorna lägger till. I hamnområdet finns reception, kiosk, café och glassbar samt att det finns möjlighet att hyra en cykel för att ta sig vidare och upptäcka mer av ön.

Det finns även en mindre gästhamn vid namn Sandudden som ligger avskilt i lugn naturnära miljö mitt emellan Gruvbyn och Edesnäs. Här finns plats för 15–20 båtar. Även Utö varv som i första hand är ett ”gör det själv varv” erbjuder gästplats vid servicebrygga för den som besöker varvet.

Bredband

Försök har tidigare genomförts av ö-borna i syfte att samordna sig för bredhandsutveckling men nu har Telia installerat fiber på ön.

Post och paket

På Utö finns inget postkontor. Paket levereras med lantbrevbäring till Utö alternativt hänvisas de boende vanligen till Nynäshamn och i vissa fall till Västerhaninge, Tungelsta, Jordbro, Handen och Brandbergen för att hämta sina paket.

Godstransporter

Stockholms läns landsting har godsfärjor samt att gods går med Waxholmsbolagets vanliga båtar.

Lokala transporter

Ön består av grusvägar och det är enkelt att ta sig fram till fots. Det finns även möjlighet till transport med fordon på stora delar och det finns en del bilar på ön och en stationerad taxibil som tar upp till 8 personer.

Flakmoppe och cykel är annars vanliga färdmedel. Cykeluthyrning finns vid Utö Gästhamn.

På Utö och i området kring Utö finns flera olika sjötaxibolag som utför persontransporter året om.