Service

 

Dagligvaruhandel och drivmedel

På Utö finns en livsmedelsbutik vid namn Utö Livs som är en ICA-nära butik med apotek- och systemombud. Butiken ligger i anslutning till Utö gästhamn och har öppet året runt. Butiken har både köttdisk och nybakat bröd direkt ur egen ugn. Råvaror som rökta räkor, rökt lax och annat gott finns även att köpa direkt över disk under sommartid i Fisklådan, en av de röda bodarna vid hamnen.

Utö Sjömack, som är belägen i Utö gästhamn, tillhandahåller drivmedel. Det går att tanka dygnet runt via kortautomat för Visa och Mastercard, som alltid är öppen.

Krog café och restaurang

För den som önskar ta en fika eller gå ut och äta finns flera val på Utö.

Café Pumpen som ligger i anslutning till Utö Sjömack erbjuder lättare förtäring under sommartid. Under sommartid finns även glassbar och café hos Aktiv Skärgård, Utös egna aktivitetscentrum nere vid hamnen, och hos Butik Kompassen som är beläget i toppen av Prästbacken.

Vid gästhamnen finns också Hamnboden som säljer nybakat bröd och har ett mindre café. Även Utö Bakgård erbjuder nybakat bröd och i anslutning till Bageriet hör en trevlig uteservering som vetter ner mot vattnet. Både Hamnboden och Utö bakgård har öppet under sommartid.

På Utö finns också en mängd restauranger att välja mellan. På Ålö inbäddad bland klipporna ligger BåtsHaket som är en liten fiskkrog som erbjuder lunch, middag eller fika. BåtsHaket har öppet under sommartid.

Lilla Haket, som ingår i samma företag som BåtsHaket, erbjuder också smaker från havet. Restaurangen ligger centralt vid Utö gästhamn och erbjuder enklare rätter. Lilla Haket är öppet under sommartid.

Matssons kök ligger mitt på Utö, vid Edesnäs Gård, och är en kvarterskrog som har öppet under sommartid. Hos Matssons spelar liveband utvalda sommarkvällar.

Nya Dannekrogen ligger cirka 100 meter från Utö gästhamn. Här finns både restaurang, bar och café. Krogen har öppet under sommartid och erbjuder ofta trubadurkvällar.

Utö Värdshus Restaurang och Bar har öppet året runt. Under sommartid är den soliga uteverandan öppen från morgon till kväll och på vintern kan gästerna värma sig framför brasan i skänkrummet.

Seglarbaren är Utö Värdshus sommarrestaurang. Här serveras enklare rätter och intill Seglarbaren finns en lekplats, minigolfbana, fotbollsplan och volleybollplan. Seglarbaren kan även abonneras för festarrangemang från maj till september.

Utö Värdshus har även en nattklubb vid namn Bakfickan är som har öppet under sommartid.

Sjukvård

Dalarö Vårdcentral, som är en filial till Handens vårdcentral, är närmaste vårdcentral för boende på Utö. Teambesök, bestående av läkare/sjuksköterska sker på Utö var 4:e vecka, dvs en gång/månad, undantaget är juli och augusti. Teambesök utförs i normalfallet efter tidsbokning.

Övernattningsmöjligheter

På Utö finns flera olika anläggningar och möjligheter för övernattning.

Utö Värdshus har öppet året runt och erbjuder hotellrum i hotellannex och hotellägenheter. En del av hotellägenheterna är utrustade med pentry och ger möjlighet till enklare självhushåll. Via Utö Värdshus finns även konferenslokaler att hyra. Den största lokalen rymmer 100 personer. Utö Värdshus ligger en bit upp från Gruvbryggan. Utö Värdshus driver även Utö vandrarhem som ligger mitt i gruvbyn och har 72 bäddar, ett gemensamt kök samt dusch och wc.

Gula Villan är ett annat vandrarhem på ön. Gula Villan ligger vid Edesnäs Gård och rymmer 9 dubbelrum och 2 familjerum samt stort kök och flera badrum. Det finns möjlighet att hyra hela anläggningen.

Det finns även ett stort utbud av stugor att hyra. Stugor för uthyrning finns via bokauto.se och utostuga.se

På Utö finns en camping med plats för ca 50 tält vid stranden ca 400 meter söder om Gruvbryggan. Via campingen finns en servicestuga med toaletter, duschar och ett litet tillagningskök med kokplattor. Campingen är av så kallad friluftsmodell och har inga numrerade platser. Enskilda personer behöver därför inte boka plats men större grupper behöver förhandsboka.

Det finns ett flertal offentliga toaletter. Vattentoalett finns bland annat i gästhamnen och vid tältplatsen ca 400 meter söder om Gruvbryggan. Torrtoalett med sopbod finns på ett flertal platser i naturhamnarna och längs med stigarna.