Utbildning, kultur och föreningsliv

Skola/förskola och bibliotek

Skolan på Landsort upphörde år 1983 och idag saknas skola på ön. Närmaste skola finns i tätorten Nynäshamn. Även bibliotek saknas och ön har inte heller besök av bokbåt eller liknande.

Kultur och friluftsliv

På Landsort finns mycket att se och upptäcka. Här finns genuin lotsbebyggelse samt den kulturmärkta fyrplatsbebyggelsen med anor från 1500-talet. Samtidigt finns närheten till havet. Badklippor går att hitta vid Bredmaren mitt på den östra sidan av ön.

Mitt genom ön sträcker sig en tre kilometer lång promenad- och cykelväg invid vilken det finns mycket sevärdheter att ta del av. Landsort är unikt för sina många skulpturkonstverk som går att skåda på en promenad från Österhamn bort förbi Vandrarhemmet.

Landsort är mest allmänt känd för sin fyr, som är Sveriges äldsta fyr. Den visas i guidade turer av Svedtiljas på Landsort. Fyren som mäter 44,5 meter över havet uppfördes av den holländske köpmannen Johan van der Hagens änka, Margareta Hidding, åren 1687-1690. Redan i Nordens första segelbeskrivning från 1200-talet finns platsen omnämnd.

Andra sevärdheter är det lilla kapellet som uppfördes år 1939, en jättegryta på öns norra del, labyrinten anlagd i magiskt syfte för fruktbarhet, fiskelycka och skydd mot havets faror samt en gammal pestkyrkogård.

Byn, som egentligen heter Storhamn, är känd sedan 1600-talet. I stort sett all permanentbebyggelse koncentrerades dit när byarna på norra delen av ön flyttades hit under andra halvan av 1800-talet. Idag är byn ett levande skärgårdssamhälle med bofast befolkning.

På Landsorts fågelstation kan besökare få lära sig om de svenska fåglarnas flyttning och om ring- märkning. Även här erbjuds guidade turer. Ett annat spännande besöksmål är Batteri Landsort. En underjordisk försvarsanläggning från kalla kriget som blivit museum. Guidade turer kan förbokas året runt.

Fiske med handredskap är fritt i Stockholms skärgård och för den som har egen båt går det bra att ge sig ut för att fiska utanför Landsort. Dock kan man inte längre få några större mängder fisk. Däremot finns goda möjligheter att skåda säl. Sällsynta växter som orkidéer, vitoxel, åkerbär och idegran går även att skåda på Landsort.

Föreningsliv

På Landsort finns flera verksamma föreningar för att hantera gemensamma frågor av alla slag.

 

Landsorts Sjö- och MiljöCentrum ekonomisk förening startade år 1998 och har idag omkring 20 företag/bofasta som medlemmar. Föreningen driver utvecklingsarbete på Landsort.

 

En annan aktiv förening på orten är Landsorts Byalag som har varit verksamt sedan år 1946. Föreningen fokuserar på att bidra till det sociala livet på Landsort.

 

På ön är även Landsorts Arrendatorförening aktiv där samtliga arrendatorer är medlemmar, både bofasta och fritidsboende. Det finns även en samfällighet vid namn Landsorts Samfällighetsförening som alla öns aktörer är medlemmar i.

 

Andra föreningar är Öja jaktskyttar som startade 1988 och idag har omkring 50 medlemmar samt Landsorts Fågelstation som är en ideell förening som bedriver ringmärkning, sträckräkning och andra fågelrelaterade undersökningar. Landsorts fågelstation är Stockholms enda bemannade fågelstation (april till november).

 

På Landsort finns också två aktiva bryggföreningar. Norrhålets Bryggförening, för hushåll med brygga i Norrhålet, och Kummelhålets bryggförening, för hushåll med brygga i Kummelhålet.